„Peisajul deschis” – acesta este denumirea activităților noastre de conștientizare pentru protecția peisajului cultural, care au luat-o în viteză în ultimul an. Ca informație de bază, trebuie să știți că suntem înconjurați de două arii protejate Natura 2000 aici, în Hosman, care urmăresc să protejeze biodiversitatea deosebită și agricultura cu mici exploatații – care sunt responsabili în mare parte pentru această diversitate – precum și pentru a conserva habitatele animalelor sălbatice (în special urși, lupi și râși).
Cel mai târziu, când s-a aderat România la UE, o mare parte din terenurile agricole a fost cumpărată de investitori străini și pe Valea Hârtibaciului folosită în primul rând pentru creșterea bovinelor Angus. Aceasta înseamnă că suprafețe mari ale pășunilor au fost împrejmuite cu garduri electrice, iar terenul arabil de scară mică a fost din ce în ce mai comasat pentru a forma monoculturi mari de porumb pentru însilozarea furajelor – un proces care continuă de atunci. Peisajul cultural deschis anterior folosit în comun de comunitățile sătești a degenerat de atunci din ce în ce mai mult într-un monopol care este folosit de câteva mari corporații pentru producția de carne de vită pentru Europa.
Într-un prim simpozion, la care am invitat diverși experți, au fost dezvoltate în comun strategii pentru abordarea problemei complexe a acaparării terenurilor și distrugerii peisajului.
Pe baza acestui fapt, am făcut următorii pași:
- Am instalat capcane foto de-a lungul gardurilor pentru a obține o perspectivă asupra comportamentului faunei sălbatice de-a lungul gardurilor. Am fost cu toții foarte surprinși și fericiți să prindem chiar și un râs cu camera foto la mai puțin de 2 kilometri de Hosman. Sperăm că toamna aceasta va avea ca rezultat un studiu oarecum mai amplu și util din punct de vedere științific din aceste constatări inițiale.
- Deoarece zona este protejată în primul rând ca un sanctuar de păsări, ne-am întâlnit cu experți din asociațiile române pentru protecția păsărilor și am realizat o evaluare inițială a posibilelor efecte dăunătoare. În plus, Joe England a efectuat o cartografiere a păsărilor în primăvara/vara, care nu a fost încă evaluată pe deplin.
- Totodată, suntem foarte încântați că am putut câștiga profesorul Doru Banaduc și studenții săi de la Universitatea Lucian Blaga din Sibiu pentru un studiu de apă care examinează poluarea apelor de suprafață din Valea Hârtibaciului. Primele rezultate tocmai au sosit.
- Pentru a prezenta și dimensiunea socială, am realizat interviuri cu mici fermieri, ciobani și agenții de ecoturism. Am fost susținuți și de 2 studenți care se ocupă de pășunile comunale și de viitorul agriculturii micilor fermieri în lucrările lor de master.
- Am fost, de asemenea, încântați că am avut șansa de a discuta aceste subiecte pe un podium cu experți și politicieni, în cadrul evenimentului „Gândește-te la pădure” și suntem încântați să vedem cum se vor dezvolta aceste contacte și discuții în continuare. li>