fbpx

Echipa asociației Hosman Durabil, mai bine cunoscută ca „echipa morii”, este un colectiv autogestionat care face parte de mișcarea cooperativei europene Longo maï. Cine este Longo maï?

Longo maï, vechiul cuvânt de salut provensal, înseamnă „Să dureze!”. Acest nume este încă o provocare zilnică după aproape cincizeci de ani. În 1973, un grup de ucenici, elevi și studenți, s-a mutat în sudul Franței, pe un deal părăsit. În oraș, visul unei vieți de solidaritate nu a putut fi realizat. În zonele muntoase ale Europei, afectate de emigrație, grupul a căutat noi spații de libertate. O viață nouă a apărut nu numai pe dealul provensal, ci și în alte nouă cooperative din Franța, Elveția, Austria, Germania de Est și Ucraina. În prezent, peste 200 de adulți din diferite țări locuiesc în cooperativele europene; în plus, există copii de toate vârstele. Longo maï este independent din punct de vedere politic și nu are nicio afiliere religioasă.

Ideea de bunuri comune

Ideea de autogestiune se întoarce la utopiile mișcării din ’68. Fondatorii Longo maï au legat această idee de vechile forme ale economiei comune, cum ar fi cooperativele și bunurile comune, și s-au inspirat din ideile utopicilor timpurii din secolul al XIX-lea.

Prima cooperativă a fost înființată în 1973, pe 300 de hectare de teren în paragină lângă Forcalquier, în Provence franceză. Acesta a fost începutul înființării altor cooperative în Franța, Austria și Elveția. Ulterior, au fost adăugate ferme în Germania și Ucraina.

Der Weiler St. Hyppolite 1973

Cătunul St. Hyppolite 1973

Viziunea lumii

Natura și viața pe această planetă sunt grav amenințate. Rădăcinile profunde ale acestei amenințări la adresa vieții se află nu numai în inadecvarea ființei umane individuale – ființele umane vor rămâne întotdeauna inadecvate – ci și într-o incultură colectivă a consumului și a risipei, care, direct sau indirect, duce în continuare la faptul că 24 000 de oameni din întreaga lume mor în fiecare zi din cauza sărăciei și a malnutriției. Războaiele încă se poartă pentru resurse. Obligația de creștere, consumul nelimitat pentru a acoperi neajunsurile umane și goana după profit jefuiesc pământul și dăunează tot mai mult mediului înconjurător în fiecare zi. Schimbările climatice, defrișările, dispariția speciilor, eroziunea solului și amenințările la adresa rezervelor de apă potabilă sunt doar câteva dintre consecințele devastatoare. Habitatele se pierd, iar comunitățile se destramă. În fiecare an, milioane de oameni sunt strămutați de la o existență autodeterminată în mediul rural la mizeria orașelor. Longo maï vrea să facă ceva concret în locurile în care trăiește.

Satul alternativ

Membrii cooperativei Longo maï s-au reunit pentru că își doresc o lume de oameni egali, în care fiecare să se poată dezvolta în funcție de abilitățile sale. Aceștia consideră că economia ar trebui să existe pentru a servi demnitatea și bunăstarea tuturor oamenilor, cu respect pentru natură și pentru generațiile viitoare. Pentru ei, angajamentul personal și traiul în comunitate reprezintă un pas important în atingerea acestui obiectiv. Comunitățile Longo maï nu doresc să fie un model pentru întreaga lume, ci reprezintă un mod de viață ales în mod conștient de către membrii lor. Cu toate acestea, nu se dorește a fi autosuficientă, ci de a arăta că sunt posibile alte forme de coexistență socială și alternative la forma economică actuală.

Prin înființarea și funcționarea unor cooperative autogestionate, Longo maï își propune să revitalizeze regiunile amenințate de emigrare. Forma de agricultură practicată de un grup din Longo maï este menită să prezinte o alternativă la mecanizarea excesivă și la industrializare, la exploatarea muncitorilor agricoli ieftini sau a zilierilor și la familia rurală patriarhală extinsă.

Sprijinirea proiectelor prietenoase

De-a lungul anilor, prin colaborarea sau contactul cu cooperativele, au apărut numeroase proiecte comunitare noi, construite și gestionate într-un spirit similar cu Longo maï. Longo maï dorește să dea un impuls pentru apariția altor inițiative și să le ajute să devină independente și autonome. Longo maï este legat de aceste inițiative prin ajutor pentru înființare, sprijin reciproc, schimb de personal, solidaritate în momente dificile și prietenii.

Organizație

Mișcarea Longo maï funcționează în conformitate cu principiile democrației orizontale de bază. Fiecare problemă este rezolvată în mod consensual. În acest scop, în fiecare cooperativă se organizează periodic reuniuni de coordonare.

Chestiunile și proiectele care privesc mai multe cooperative sunt coordonate și decise în comun de către acestea.

Inițiativele, proiectele, acțiunile și măsurile care afectează cooperativele în ansamblul lor sunt discutate în cadrul reuniunilor inter-cooperative care au loc de două ori pe an.

Mai multe informații la www.prolongomai.ch în limbă germană și franceză.