fbpx

Hosman Durabil este o organizație neguvernamentală independentă, fără scop lucrativ, cu sediul în Hosman, județul Sibiu, România. Ne considerăm ca o inițiativă rurală ai cărei membri încearcă să contribuie la un viitor al durabilității și toleranței prin inițiative culturale și agricole locale. Asociația se angajează în domenii socio-economice, culturale și structurale în cadrul competențelor și capacităților membrilor și voluntarilor săi.

Hosman Durabil are următoarele domenii prioritare de intervenție:

  • Revigorarea patrimoniului cultural, promovarea valorilor comunitare și a tehnicilor tradiționale, păstrarea caracterului și caracteristicilor clădirilor.
  • Promovarea unei imagini realiste a vieții satului românesc, cu accent pe inițiativele de dezvoltare economică durabilă care au valori culturale în centrul lor.
  • Stimularea activităților culturale autentice și promovarea tradițiilor în lumea de azi.

 

Mission statement 2024
Hosman Durabil este o inițiativă rurală, purtată de un grup de oameni din diverse origini, care trăiesc ca un colectiv în Hosman. În această simbioză și ca parte a cooperativei europene Longo maï, suntem deschiși să primim și să întâlnim oameni tineri și bătrâni și dorim să iradiem în regiunea noastră.
În termeni concreți, asta înseamnă:

  • Contribuim în mod activ la revitalizarea regiunilor amenințate de depopularizare
  • Colaborăm cu populația locală în spiritul comunității rurale solidare
  • Suntem parte a unui proiect comunitar internațional al cooperativelor autogestionate

Viziune

  • Ne dorim o viață atractivă în zonele rurale, cu drepturi și oportunități egale pentru toți cei care trăiesc aici, indiferent de sex, etnie, culoarea pielii, religie sau dragoste.
  • Ne dorim ca locuitorii regiunilor periferice să fie apreciați, iar eforturile lor de a conserva peisajele culturale naturale să fie recunoscute din punct de vedere economic.
  • Ne dorim oameni activi, care să se implice în societate, să protejeze natura și să acționeze în mod responsabil pentru generațiile viitoare.
  • Ne dorim ca toți oamenii să poată trăi și să se dezvolte într-o societate echitabilă.
  • Vrem să respectăm și să fim respectați.

Codul de etică
1. Toleranță, respect și demnitate
Voluntarii și angajații cu normă întreagă ai organizației Hosman Durabil consideră că toleranța și aprecierea reprezintă baza unei relații de încredere. Manifestăm respect reciproc, susținem demnitatea și drepturile personale și asigurăm o cooperare echitabilă într-un spirit de parteneriat. Respingem orice discriminare, în special în ceea ce privește etnia, naționalitatea, religia, ideologia, vârsta, sexul, identitatea sexuală sau dizabilitatea.

2. Sustenabilitatea și responsabilitatea pentru viitor
În interesul protejării viitorului pentru generațiile viitoare, ne angajăm să adoptăm practici de lucru durabile care să asigure un echilibru adecvat între respectul pentru mediu, cerințele economice și aspectele sociale.

3. Participarea
Asigurăm drepturile democratice ale membrilor și practicăm o largă participare a populației locale la proiectele noastre.

4. Transparență
Tratăm toate procesele de luare a deciziilor relevante pentru Hosman Durabil și sarcinile sale, precum și faptele care stau la baza acestora cu cea mai mare transparență și atenție posibilă. Respectăm reglementările privind confidențialitatea și protecția datelor.

5. Integritate
În cazul în care interesele personale, în special cele economice, sunt implicate într-o decizie care urmează să fie luată pentru Hosman Durabil („conflict de interese”), le dezvăluim si nu ne implicam in luarea acelei decizii.

6. Egalitate
Promovăm egalitatea de gen la toate nivelurile.

Aprobat de CD Hosman Durabil în data de: 12 februarie 2024

 

 

Proiecte importante ale asociației au fost până acum:

  • Centrul Digital pentru femei pe Valea Hârtibaciului”, finanțat de Fundația Orange
  • „Bridge 19 – Podul al 19-a”, inițiat de asociația MOLOTOK, Ucraina, și finanțat prin programul „House of Europe”
  • Între 2016 și 2018, Hosman Durabil a fost organizația parteneră română pentru proiectul finanțat de Horizon2020 Transmiterea patrimoniului cultural controversat de către artă – TRACES și responsabil pentru realizarea activităților sale la sinagoga din Mediaș. TRACES a fost un proiect de cercetare de trei ani care a explorat rolul moștenirii controversate în Europa de azi. Folosind metode de cercetare inovatoare bazate pe o abordare artistic-etnografică, TRACES a analizat provocările, oportunitățile și practicile asociate cu transmiterea unor trecuturi și moșteniri dificile.
  • Implementarea proiectului SOLID.E.D., co-finanțat prin Programul de parteneriat Elvețiano-Român 2015-2017, care includea o serie de douăzecișitrei de ateliere în diverse sectoare de meșteșuguri tradiționale, construcția centrului cultural de instruire și cultura „Șura Culturală” și înființarea unui brand regional pentru consolidarea producătorilor și meșterilor .
  • Restaurarea complexului Moara Veche, care a durat din 2004 până în 2010, după care s-a deschis o brutărie în moară, care este operată de un rezident local.
  • Ca parte a capitalei culturale a Sibiului 2007, asociația a realizat cu cu traseul cultural Brukenthal o potecă printr-un peisaj medieval abandonat pentru a reînvia regiunea cu ajutorul unui turism de dimensiuni reduse.
  • În 2007, împreună cu grupul internațional de producție teatrală SpreeAgenten, Berlin, asociația a organizat spectacolul teatral „Hosman Holzmengen Holcmány. Un sat povestește: Zalina” – un proiect de promovare a diversității culturale prin ateliere, prezentări, filme și teatru experimental; a implicat localnici, precum și oaspeți din Germania.

 

Hârtibaciu Nature Tours

Tururi ghidate prin unul dintre cele mai bogate și mai diverse peisaje culturale din Europa. Specii rare, locuri unice și întâlniri de neuitat. Ghid ornitolog specializat Transport disponibil (până la 6 persoane) Prețuri la...

Moara Veche

Povestea Morii – Încă de la începuturi Pentru a va pregati de vizita la Moara Veche o sa va povestim un pic despre Hosman, satul unde se afla micul nostru muzeu viu. Hosman este...

Facem parte de cooperativa europeană Longo maï

Echipa asociației Hosman Durabil, mai bine cunoscută ca „echipa morii”, este un colectiv autogestionat care face parte de mișcarea cooperativei europene Longo maï. Cine este Longo maï? Longo maï, vechiul cuvânt de salut provensal,...