fbpx

Hosman Durabil este o organizație neguvernamentală independentă, fără scop lucrativ, cu sediul în Hosman, județul Sibiu, România. Ne considerăm ca o inițiativă rurală ai cărei membri încearcă să contribuie la un viitor al durabilității și toleranței prin inițiative culturale și agricole locale. Asociația se angajează în domenii socio-economice, culturale și structurale în cadrul competențelor și capacităților membrilor și voluntarilor săi.

Hosman Durabil are următoarele domenii prioritare de intervenție:

  • Revigorarea patrimoniului cultural, promovarea valorilor comunitare și a tehnicilor tradiționale, păstrarea caracterului și caracteristicilor clădirilor.
  • Promovarea unei imagini realiste a vieții satului românesc, cu accent pe inițiativele de dezvoltare economică durabilă care au valori culturale în centrul lor.
  • Stimularea activităților culturale autentice și promovarea tradițiilor în lumea de azi.

În perioada 2020/2022 derulăm urmatoarele proiecte:

Proiecte importante ale asociației au fost până acum:

  • Între 2016 și 2018, Hosman Durabil a fost organizația parteneră română pentru proiectul finanțat de Horizon2020 Transmiterea patrimoniului cultural controversat de către artă – TRACES și responsabil pentru realizarea activităților sale la sinagoga din Mediaș. TRACES a fost un proiect de cercetare de trei ani care a explorat rolul moștenirii controversate în Europa de azi. Folosind metode de cercetare inovatoare bazate pe o abordare artistic-etnografică, TRACES a analizat provocările, oportunitățile și practicile asociate cu transmiterea unor trecuturi și moșteniri dificile.
  • Implementarea proiectului SOLID.E.D., co-finanțat prin Programul de parteneriat Elvețiano-Român 2015-2017, care includea o serie de douăzecișitrei de ateliere în diverse sectoare de meșteșuguri tradiționale, construcția centrului cultural de instruire și cultura „Șura Culturală” și înființarea unui brand regional pentru consolidarea producătorilor și meșterilor .
  • Restaurarea complexului Moara Veche, care a durat din 2004 până în 2010, după care s-a deschis o brutărie în moară, care este operată de un rezident local.
  • Ca parte a capitalei culturale a Sibiului 2007, asociația a realizat cu cu traseul cultural Brukenthal o potecă printr-un peisaj medieval abandonat pentru a reînvia regiunea cu ajutorul unui turism de dimensiuni reduse.
  • În 2007, împreună cu grupul internațional de producție teatrală SpreeAgenten, Berlin, asociația a organizat spectacolul teatral „Hosman Holzmengen Holcmány. Un sat povestește: Zalina” – un proiect de promovare a diversității culturale prin ateliere, prezentări, filme și teatru experimental; a implicat localnici, precum și oaspeți din Germania.


Brutăria la Moara Veche

La Hosman, în partea din față a clădirii „Moara Veche” a fost, în 2010, amenajată o brutărie tradițională și un cuptor care se încălzește cu lemne. Lucrăm foarte mult manual, să iase cel mai...

Moara Veche

Povestea Morii – Încă de la începuturi Pentru a va pregati de vizita la Moara Veche o sa va povestim un pic despre Hosman, satul unde se afla micul nostru muzeu viu. Hosman este...