
Denumire: Recepție la deschiderea Regiunii gastronomice europene Sibiu
Data și locul: 12 februarie, Moara veche
Descriere: Ca parte a atribuirii titlului „Regiune gastronomică europeană Sibiu“ am găzduit partenerii de proiect la Moara Veche și am arătat cum asociația noastră susține comunitățile locale pe zona Văii Hârtibaciului, printre alte cu faimoasele brunch-uri transilvanene, organizate împreuna cu asociația My Transylvania.
Participanți: 25 de persoane
Denumire: Atelier „Pălării și cosmetice”
Data și Locul de amplasare: 24 februarie, Moara Veche
Descriere: Unul dintre obiectivele asociației este acela de a sprijini și de a promova produse și meserii locale. În acest atelier au învățat șase femei din regiune cum se face o pălărie și au învățat cum să facă propriile lor creme. În plus, artizanii au avut posibilitatea de a-și îmbunatați abilitățile lor de predarea profesiei.
Participanți: 6 persoane
Denumire: Activist in residence
Data și locul: 15 martie – 30 aprilie, Moara Veche
Descriere: O cameră din Șura culturală este pusă la dispoziția unui activist / artist timp de până la șase săptămâni pe an. Vrem să facem o ofertă pentru persoanele care au nevoie de un loc de retragere, spațiu de lucru sau de odihnă din cauza circumstanțelor politice sau sociale din regiunea natală.
Am avut experiențe foarte bune cu primul „artist în reședință”. Violonistul călător Viljo Busch a umplut șura culturală cu muzica sa și a adus muzicieni români, americani și iranieni să cânte împreună. În timpul petrecut alături de noi, el a deschis ușile șurii culturale în fiecare seară, pentru ca tinerii satului să poată juca tenis de masă și să se întâlnească.
Participanți: 50 de persoane
Denumire: Acțiune voluntară de curățat și plantat pomi fructiferi
Data și locul: 10 martie, Moara veche
Descriere: Cei mai vechi copaci din grădina morii au fost curățați înainte de primăvară. În plantația cu soiuri vechi de măr din septembrie 2018 au fost plantați arbori suplimentari, după pierderile de iarnă.
Participanți: 20 de persoane
Denumire: Săptămâna femeilor la Șura
Data și locul: 22. – 26. Martie , Moara Veche
Descriere: Acest proiect a combinat o serie de evenimente dedicate rolului educațional și cultural al femeilor în societate din trecut și prezent, precum și perspective de viitor. Evenimentul principal a fost expoziția Institutului Polonez din București „Poloneze și românce care au schimbat lumea“ de la 23 până 30 martie 2019 la Moara Veche. Acest proiect prezinta poveștile fascinante ale unor femei care au avut curajul de a schimba țara, Europa și lumea. Vernisajul expoziției a fost combinat cu un târg „Din Hârtibaciu, cu drag – ediția femeilor” și cu prezentarea asociației ALEG/ Sibiu.
Partea educativă a proiectului a fost dedicat femeii și fetelor: atelierul de lucru „Sunt aici“ și seminarul „Egal, dar nu egal“. În cadrul acestor întâlniri am ridicat probleme importante și dificile, cum ar fi problema emancipării femeilor, precum și restricții și probleme legate de activitățile femeilor din zonele rurale. Noi credem că s-a reușit de a crește capacitatea de dezvoltare a comunicării interpersonale și asertive. Am organizat, de asemenea, două seri de film. Patru clase de la diferite școli din regiune au vizitat expoziția, cu o prezentare corespunzătoare. Proiectul s-a încheiat cu o „seară poloneză“, la care participanții s-au putut întălni cu muzica și bucătăria poloneză.
Participanți: 250 de persoane
Denumire: Seminar „Străinii în România“
Data și Locul de amplasare: 18 aprilie, Moara Veche
Descriere: Vizitatori internaționali ne-au vizitat cu ocazia unui seminar pe tema „Străini în România“, ca parte a unui program de schimb Erasmus. Am invitat cinci persoane să împărtășească experiențele lor. Plimbarea la o stână le-a dat posibilitatea de a afla mai multe despre zona, peisajul și oamenii locului.
Participanți: 45 de persoane
Denumire: Târgul posibilităților
Data și Locul de amplasare: 11. Mai, Moara Veche
Descriere: Anul aceasta, Hosman Durabil s-a dorit să prezinte cu târgul său anual de primavară diversitatea societății civile din regiunea Podișului Hârtibaciului precum și a României. Am dorit să arătăm intr-un mod practic că produsele locale sunt la fel de importante ca preocupările civile, că promovarea produselor locale este legată de lupta pentru o societate deschisă și tolerantă. Asociația a invitat inițiative din toată țara în domeniile agriculturii rurale, culturii, problemelor sociale, drepturilor și diversității, inițiativelor civice, patrimoniului cultural și altele.
Număr de participanți: 250 de persoane
Denumire: Atelier despre „Rasismul și critica valorii”
Data și Locul de amplasare: 18 martie – 18 mai Bucuresti
Descriere: Membrii asociației Hosman Durabil și ai cooperativei europene Longo Mai au organizat împreună prima prezentare despre rețeaua Longo Mai în România și un seminar public despre rasismul și critica valorii. Aici ne-am întâlnit cu un public foarte interesat. În final, am participat la marșul de protest al organizației romilor „Aresel!“.
Participanți: 50 de persoane
Denumire: Transilvanian Brunch
Data și Locul de amplasare: 25. Mai , Hosman
Descriere: Din anul 2008, Hosman Durabil este co-organizatorul evenimentelor Transilvanian Brunch. Brunch-urile au loc din primăvară până în toamnă. Obiectivul este promovarea regiunii, a produselor locale, a tradițiilor culturale și a inițiativelor din mediul rural. Acest brunch, desfășurat atât pe amplasamentul de la Moara Veche cât și pe traseul liniei de ecartament îngust al mocăniței, s-a organizat în privirea promovării asociației „Prietenii Mocăniței“. Peste 200 de participanți au avut ocazia de a gusta produse tradiționale locale și să cunoască planurile asociației de voluntari.
Participanți: 200 de persoane
Denumire: „Wsdf019”- Workshop
Data și locul: 25 Julie , Moara Veche
Descriere: În cadrul atelierelor „Wsdf019“, 45 de studenți de la Universitatea de Arhitectură București „Ion Mincu“ au vizitat complexul Moara Veeche. Împreună am discutat problemele cu care se confruntă satele ardelene, dezvoltarea lor și soluțiile posibile în legătură cu monumentele din regiune.
Participanți: 45 de persoane
Denumire: Târgul în cadrul sărbătoririi a 700 de ani de la prima atestare a satului Hosman
Data și locul: 3 august, Biserica fortificată
Descriere: Asociația a contribuit la evenimentele de aniversare a celor 700 de ani de existență a satului cu pregătirea unui târg cu producătorii locali ai mărcii comerciale „Din Hârtibaciu, cu drag“ .
Participanți: 400 de persoane
Denumire: Teatru pentru copii – povești din Africa
Data și locul: 20 august, Hosman
Descriere: Compania de teatru BIS din Sibiu ne-a încântat cu prezentarea de povești africane pentru copii, urmate de jocuri interactive cu cei mici.
Participanți: 20 de persoane
Denumire: Ziua Morii
Data și locația: 7 septembrie, Hosman
Descriere: Hosman Durabil organizează în fiecare an acest eveniment cu scopul de a promova complexul Moara Veche și meșteșugurile tradiționale printr-un târg regional de artizanat și de produse agricole. Ediția acestui an a fost marcată de un sprijin larg din partea activiștilor locali, care au contribuit la pregătirea și implementarea evenimentului.
Participanți: 300 de persoane
Denumire: Târgul de crăciun, ediția 2019
Data și locul: 14 decembrie, Hosman
Descriere: După prima ediție, ne-am bucurat să intrăm din nou în parteneriat cu difertire organizații locale pentru pregătirea târgului. Prin dublarea numărului de producători locali – în majoritate membrii mărcii „Din Hârtibaciu, cu drag“ – și implicarea multor actori diferiți, evenimentul a fost din nou un mare succes, urmat deja și de alte localități din regiune.
Participanți: 400 de persoane
În plus față de activitățile de mai sus, Moara Veche a fost vizitată de peste 600 turiști, ca parte a grupurilor turistice, de exemplu, din Germania, Elveția și România. Asociația noastră s-a bucurat să ofere sprijin administrativ prin acoperirea contractului de utilizare a sinagogii și casei rabinilor echipei din Medias din jurul Alexandrei Toma care se ocupă de „Casa lângă sinagoga” și de diverse activități culturale.
Brutăria cu cuptor de lemn în clădirea de fața a Morii Vechi funcționează acum de 10 ani și este una dintre cele mai veche inițiative lansate de asociația Hosman Durabil.
Aici raportul este disponibil în format PDF: Raport-HD_2019_RO