fbpx

Astăzi, doi dintre noi călătoresc din nou în Transcarpatia, în Ucraina măcinată de război. Datorită solidarității voastre, am reușit deja să realizăm multe – și vom continua!
Războiul, care ar fi trebuit să fie de scurtă durată, pare să fie de lungă durată. Facem din această problemă tragică parte din angajamentul nostru pentru o lume mai justă. Este imposibil pentru noi să nu facem nimic. Conflictul nu trebuie să fie uitat sau să devină banal. Gabi și Marie călătoresc în mod regulat din România în țara vecină pentru a obține informații de primă mână despre situație și pentru a-i sprijini pe prietenii noștri de la fața locului. Mulți dintre ei, spre deosebire de noi, nu pot trece granița sau părăsi țara. Puterea lor în fața acestei opoziții absurde ne face să ne gândim la modul în care putem construi pacea. Vom reflecta asupra acestui lucru împreună cu activiști ucraineni și ruși pentru drepturile omului, cu diferite inițiative politice și sociale din Liban, Franța, Ucraina…

În prezent, suntem îngrijorați de arestarea activistului de stânga pentru drepturile omului și a jurnalistului Maksym Butkevych, un prieten al cooperativei noastre ucrainene. Maksym este co-fondator și coordonator al organizației No Borders Ukraine; de douăzeci de ani luptă împotriva tuturor formelor de discriminare din Ucraina. În martie 2022, s-a înrolat voluntar în forțele armate ucrainene. La sfârșitul lunii iunie, armata rusă l-a capturat împreună cu alți membri ai plutonului său în regiunea Luhansk. De atunci, nu se știe unde se află, iar familia nu a reușit să ia legătura cu el. Colega sa Sacha Delementchouk a publicat un apel în limba franceză pentru salvarea lui.

„Dacă nu noi, atunci cine? Dacă nu acum, când?” (John Lewis)