În 2014 la Sinagoga din Mediaș a avut loc primul eveniment după mulți ani, care a implicat comunitatea locală. A fost un eveniment mai neobișnuit pentru orașul nostru, un eveniment care cerea ajutor.Astfel că mulți medieșeni, printre care și eu, au mers la vechea Sinagogă pentru a ajuta la curățarea grădinii. Atunci a fostprima dată când am intrat în spațiul comunității evreiești dinMediaș și tot atunci i-am cunoscut pe Gabi și Jochen Cotaru. Întimp ce vopseam gardul sinagogii, nu ne imaginam nici unul că patruani mai târziu, ne vom găsim tot aici lucrând împreună.
De-alungul acestor ani au avut loc trei proiecte și multe evenimente culturale și educaționale. Primul proiect (2014-2015) a fost de procesare și prezervarea arhivei, managerul proiectului fiind Anda Reubecu supervizorul Julie Dawson de la Institutul Leo Baeck. Apoi am continuat cu proiectul de catalogare a bibliotecii și prezervarea textilelor (2016-2017) – proiecte administrate prin Fundația Mihai Eminescu Trust. Tot în anul 2016 a început și proiectul TRACES, un proiect finanțat de Comisia Europeană în cadrul Programului de Cercetare și Inițiativă Horizon 2020, care se desfășoară pe o perioadă de trei ani. Printr-o metodologie inovatoare de cercetare, TRACES investighează provocările și oportunitățile care apar când se transmit trecuturi complexe șirolul unei moșteniri dificile în Europa contemporană. TRACES implică o echipă multidisciplinară, care aduce împreună profesori universitari, artiști și oameni din domeniul cultural, pentru a dezvolta investigații riguroase, creative în ceea ceprivește moștenirile culturale dificile. În vederea realizării acestor obiective, TRACES a inițiat o serie de co-producții creative în care artiști, cercetători, persoane implicate în patrimonii culturale și beneficiarii acestora, colaborează înproiecte cu o perioadă mai lungă, cercetând diferite cazuri depatrimonii dificile și dezvoltând interfațe noi pentru public. Alți membrii ai consorțiumului TRACES sunt Universitatea Humboldt din Berlin, Naturhistorisches Museum din Viena, Universitatea din Edinburgh și încă alți 8 parteneri.
Astfel echipa Casa de lângă Sinagogă a luat naștere în forma ei oficială și este una din cele cinci echipe de co-producție creativă din cadrul acestui proiect. Membrii noștri sunt:
- Julie Dawson, director de proiect și cercetător în cadrul proiectului de la Institutul Leo Baeck.
- Răzvan Anton, artist și lector la Universitatea de Arte și Design din Cluj-Napoca și colaborator la Ecole Europeenne Superieure de l’Image (Poitiers – Franța) și Tășuleasa Social (România).
- Alexandra Toma, implicată în activitățile de la Sinagoga Mediaș începând cu anul 2014 ca și voluntar, iar apoi ca asistent manager și manager pentru activitățile și evenimentele organizate la Sinagoga Mediaș.
- Din partea asociației Hosman Durabil Gabriela Cotaru, proiectant arhitect și membru al asocietăției de prezervare Monumentum precum Joachim Cotaru, MA în istorie.
În cadrul acestui proiect munca noastră a constat în rezidențe comune anuale între Julie Dawson și Răzvan Anton, care durează 2 luni. Activitățile includ expoziții, precum expoziția “Fading Studies” de Răzvan Anton la Arhivele Mediaș (Septembrie 2016); instalație multimedia “Music Box” (Septembrie 2016); expoziția temporară “Portrete Liminale: Povești marginale” (Septembrie 2017); expoziția „…dar l-am adus înapoi…Obiecte, Cărări, Povești” (2018), multiple ateliere pentru copii și studenți utilizând materiale (copii, nu originale) din arhivă și bibliotecă; concerte de muzică klezmer și alte genuri de muzică și acțiuni de voluntariat.
Proiectul TRACES se va încheia la începutul anului 2019, însă echipa noastră își va continua activitatea. Separat de aceste proiecte și activități care au ca obiectiv principal patrimoniul și moștenirea culturală, Casa de lângă Sinagogă a devenit și un spațiu de întâlnire a comunității orașului, unde au loc diverse evenimente culturale precum seri defilm, seri de teatru și alte activități care implică viața socială și culturală a orașului. De asemenea, întregul spațiu (Sinagoga Mediaș, Arhiva Comunității Evreiești și expozițiile prezentate) este deschis pentru vizitare atât pentru turiști și comunitatea orașului, cât și pentru școlile și liceele dinMediaș și alte orașe.
În prezent, se lucrează la site-ul Casei de lângă Sinagogă, iar până la finalizarea acestuia ne puteți vizita și urmări activitățile pe pagina noastră de facebook. Deasemenea, colegii noștri Julie Dawson și Răzvan Anton sunt împreună în Viena unde lucrează pentru a transforma expoziția temporară “Portrete Liminale: Povești marginale” din 2017 într-o expoziție semi-permanentă. Un alt proiect în derulare este constituirea asociației „Fanny Bäumel” prin care echipa Casa de lângă Sinagogă va putea iniția proiecte noi și evenimente culturale.
(se deschide într-o filă nouă)” href=”https://www.mqw.at/en/institutions/q21/artists-in-residence/2018/razvan-anton/?fbclid=IwAR117UuxD8_FtfnCrinRAvM5QXD7oi_czXcUziNWo-hI1zyv2O0LexmuZJ0″ target=”_blank”>Răzvan Anton arbeiten derzeit in Wien daran, die temporäre Ausstellung „Liminale Portraits: Marginal Stories“ in eine möglichst permanente zu verwandeln. Und es steht die Gründung des Vereins „Fanny Bäumel“ an, der als künftiger Träger des „Hauses neben der Synagoge“ und der Synagoge neue Projekte und Veranstaltungen organisieren wird.