Povestea Morii – Încă de la începuturi
Pentru a va pregati de vizita la Moara Veche o sa va povestim un pic despre Hosman, satul unde se afla micul nostru muzeu viu. Hosman este un sat sasesc tipic al Vaii Hartibaciului, ce ascunde ca si satele vecine unul din ultimele peisaje medievale autentice ale Europei: pajisti inflorite, paduri si fanete intinse pe dealurile domoale si biserica fortificata ce domina panorama proiectata pe un fundal mereu schimbator oferit de Muntii Fagaras in departare.
Totul a re-început în 2004
In acest peisaj ce isi duce viata cu discretie, Moara Veche este o pata de culoare, o secventa completa cu rol educativ din viata unui sat transilvan. Credem ca prin valorificarea peisajului cultural specific si prin crearea unui centru educativ care sa includa cateva elemente functionale ale vietii mesesugaresti din Hosman – moara, brutarie si fierarie, putem asigura preservarea traditiilor si patrimonului cultural al zonei.
Caracterul arhitectural
Cu străzile mediane drepte şi lungi, casele „săseşti“ cu ziduri groase şi porţi grele dau un aspect organizat satului. Configuraţia tradiţională a gospodăriilor are la bază o formă medievală cu trei laturi. De dimensiuni foarte variate, aceste gospodării constau dintr-o casă de locuit cu aşa numită „cameră bună“ orientată spre stradă, lângă care se află poarta mare şi o portiţă pentru accesul locuitorilor.
Corespunzător acestei poziţionări, la Moara Veche se găsesc încăperile destinate brutăriei tradiţionale şi magazinului morii. Casa de locuit se continuă de obicei cu un grajd, in prezent modificat.
Pe această locaţie se continuă moara, urmată de fierărie. În latura din spate, curtea se încheie cu o şură transversală, în spatele căreia se află, în cazul gospodăriilor mai vechi şi mai mari, o livadă utilizată uneori şi drept grădină.
Cultură şi tehnică
Moara de măcinat grâu cu pietre a aparţinut unui morar român. Acţionată printr-un motor alimentat cu benzină, foarte vechi, ea a funcţionat mai multe decenii păstrând vii practicile de morărit tradiţionale. O dată cu moartea morarului, moara a fost lăsată în paragină, morăritul fiind aproape abandonat în zonă. Totodată, prin restaurarea morii dorim să dăm un nou impuls cultivării grâului şi a altor cereale în regiune.
Motorul “Langen & Wolf”
În 2004 a fost achiziţionată Moara Veche cu sprijinul MET, dotată cu un motor fabricat în ultimii ani ai secolului XIX dintr-unul din satele învecinate. „Langen & Wolf” au fost primii deţinatori de licenţă pentru motoarele Otto în Monarhia Austro-Ungară, instalaţia fiind astfel valoroasă inclusiv din punct de vedere al istoriei tehnicii. Moara – fabricată în anii 1920 la Braşov de firma fraţiilor Schiel – conţine un circuit simplu pentru măcinat porumb şi un circuit complet pentru măcinat grâu cu elevatore, sisteme de curăţat seminţele şi o sită pentru 5 grade de făină, recent restaurată.