fbpx

În octombrie 2004, am putut cumpăra o moară cu motor tip „Langen & Wolf” cu clădiri asociate incl. forga și teren. Motor de moară precum și un tractor (batoză) datează pe sfârțitul secolui XIX. Langen & Wolf deținea prima licența pentru motoare pe benzină OTTO din imperiul austro-ungar. Prin urmare, sistemul are și o valoare tehnică și istorică, care este atractiv pentru vizitatorii din țară și din străinătate pentru a arăta scopurile noastre. Punerea în funcțiune a Morii Vechi combină cel vechi cu cel nou, tehnologia cu cultura și oferă un impuls pentru economia locală al satului.

În 2010 am putut pune din nou în funcțiune moara ca un „muzeu viu” . Acest lucru a fost posibil datorite eforturilor depuse de Kurt Fasnacht, așa zisul „doctorul moriilor” din Elveția.

În același timp a fost pusă în funcțiune și brutăria „Luijza” pe cuptor de lemn,  care este condusă de Violeta „Luijza” Boldizsár. Brutăria „Luijza” are în prezent trei angajați. Ea a fost susținută, de exemplu. printr-un parteneriat cu asociația  elvețian LOHNTEILET . Mulțumim pentru acest sprijin!

Mai mult decât atât, și fierarie este pusă din nou în funcțiune precum și diferite unelte pentru prelucrarea lemnului pentru uz propriu. Grădina morii este folosită pentru o varietate de evenimente, cum este „Transilvanian Brunch” sau târgurile meșteșugărești. Din 2013 avem și biroul asociației de asupra brutăriei.